HomeNieuws11 juli, UW nationale feestdag!
09
jun
2017

11 juli, UW nationale feestdag!

Pieter-Jan Gys
VL_L_zwart

11 juli, UW nationale feestdag!

Geschiedenis

Sinds 1973 herinneren we op 11 juli de Guldensporenslag die gebeurde op 11 juli 1302. Tijdens deze slag versloegen milities van de Vlaamse steden en gemeenten een gans leger van Franse ridders te paard aan de Groeningekouter bij Kortrijk. Deze Vlaamse milities bestonden voornamelijk uit een burgerleger van ambachtslieden en boeren.

De naam Guldensporenslag ontleent zich aan de vele gulden sporen die na de slag werden teruggevonden op het slagveld. Later werden deze sporen als trofee opgehangen in de kruisgewelven van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk.

De Vlaamse Leeuw werd in 1985 officieel aangenomen als vlag en in 1990 als officieel symbool van de Vlaamse Gemeenschap. Deze vlag is gebaseerd op het wapenschild van het oude Graafschap Vlaanderen.

Geloven in en werken aan een onafhankelijk Vlaanderen

In een sterk en solidair Europa kiezen wij voluit voor een onafhankelijk Vlaanderen, omdat:

  • elk jaar +/- 12.000.000.000 euro of +/- 1.919 euro per Vlaming (van 0 tot 100 jaar) naar Brussel en Wallonië vloeit;
  • in Wallonië 1 stem nog steeds meer waard is dan in Vlaanderen;
  • Walen en Vlamingen zowel politiek, maatschappelijk als cultureel anders denken;
  • Wallonië en Vlaanderen op economisch en politiek vlak een andere aanpak vereisen om als samenleving en economie te kunnen groeien;
  • Een Belgisch volk niet bestaat, wel een Vlaams en een Waals volk.

Vaak wordt beweerd dat N-VA tegen de Walen of tegen Wallonië zou zijn. Niets is echter minder waar. Wij zijn tegen het logge, geldverslindende instituut dat België heet, niet tegen mensen. Ook in Wallonië groeit met de jaren meer en meer het besef dat België een rem is op de groei van beide volkeren. Wallonië blijft in hetzelfde bedje ziek, het wil graag, maar kan niet op eigen benen staan. Wij geloven erin dat een afkoppeling van het Vlaamse infuus een goede zaak zou zijn voor onze zuiderburen, onder het motto: Geef een man geen vis, maar leer hem vissen.