HomeNieuwsJong N-VA Dessel laat zijn licht schijnen over de Vlaamse regeringsvorming
15
sep
2019

Jong N-VA Dessel laat zijn licht schijnen over de Vlaamse regeringsvorming

Pieter-Jan Gys
Vlaamse regeringsvorming

Op zondag 26 mei 2019 trokken we opnieuw naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Het werd een overwinning voor het Vlaams Belang, die 18,50 % van de stemmen haalde. Onze partij, de N-VA, hield ook sterk stand en blijft de grootste met 24,80 %. Op federaal vlak zijn de Vlaams-nationalisten de grootste politieke familie van heel België, met samen 27,90 % van de Belgische stemmen.

Nadat Vlaams informateur Bart De Wever een tweetal maanden heeft onderhandeld met de verschillende partijen, zijn ondertussen de formatiegesprekken tussen N-VA, CD&V en OpenVLD volop aan de gang en krijgt de volgende Vlaamse Regering stilaan vorm met als formateur Jan Jambon. Deze drie partijen vertegenwoordigen 53,30 % van de Vlaamse stemmen en hebben dus een comfortabele democratische meerderheid in het Vlaams Parlement.

Meermaals is ons tussen de laatste verkiezingen en vandaag van verscheidene personen ter ore gekomen “dat het schandalig is dat de democratie en de kiezer zo aan de kant worden gezet” en dat de winnaar van de verkiezingen aan de kant wordt geschoven. Dit wensen wij toch even te nuanceren daar het Vlaams Belang wel degelijk enorm gegroeid is, maar dat N-VA nog steeds de grootste partij blijft met 6,30 procentpunten groter dan Vlaams Belang.

Meteen na de verkiezingen stelden de andere partijen hun veto tegen besturen met Vlaams Belang. Dit maakt het natuurlijk al veel moeilijker om met het Vlaams Belang te regeren omdat er gewoon geen meerderheid is met alleen N-VA en Vlaams Belang, hoewel ze goed zijn voor samen 43,30 %! Er zijn dus partners nodig om deze regering aan een meerderheid te helpen, en die bereidheid was er eenvoudigweg niet bij de andere partijen. Omdat Vlaanderen niet onbestuurbaar kan blijven, zocht Bart De Wever andere partners en vond deze in CD&V en OpenVLD. N-VA en Bart De Wever hebben echter wel lang en serieus gepraat om te zien waar er geland zou kunnen worden met Vlaams Belang, maar een democratische meerderheid vormen zat er niet in.

De bekommernissen van de vele Vlamingen die stemden op Vlaams Belang werden door Bart De Wever meegenomen in de startnota waarover nu onderhandeld wordt met CD&V en OpenVLD.