HomeNieuwsNederlands is DE onderwijstaal in Vlaanderen
03
dec
2017

Nederlands is DE onderwijstaal in Vlaanderen

Maurits Van Rompaey
Onderwijstaal

Sinds kort gaat het idee de ronde dat leerlingen die thuis een andere taal spreken dan het Nederlands, deze taal ook mogen gebruiken op de speelplaats van de school en zelfs binnen het leslokaal. Wij als Jong N-VA Dessel vinden dit echter geen goed idee.

Eén van de eerste manieren om sociale contacten te leggen is dezelfde taal spreken. Taal is en blijft de sleutel tot integratie. Wanneer kinderen op de speelplaats een andere taal dan het Nederlands spreken, zal dit hun sociale leven niet ten goede komen. In scholen waar een grote diversiteit aan leerlingen is, zal er een duidelijk onderscheid ontstaan tussen de leerlingen die een verschillende taal spreken. Kinderen die enkel Nederlands of een andere vreemde taal spreken, zullen uitgesloten worden van hun gesprekken of spel. Wij denken dus dat dit idee de samenhorigheid en integratie eerder tegengaat dan dat het voor een samenhangende maatschappij zal zorgen.

Respect voor afkomst van leerlingen is belangrijk, maar de integratie van deze leerlingen is nog veel belangrijker. Wanneer een kind te pas en te onpas een andere taal spreekt op school, zal het ook achter lopen in de lessen vanwege een achterstand in onze Nederlandse taal. De beste manier om een taal te leren is immers doormiddel van ze te spreken!

Het is belangrijk dat leerlingen van in het begin het Nederlands leren, niet alleen voor hun integratie als kind, maar ook zodat ze het later machtig zijn. Dit komt hun sociale leven, school- en later professionele carrière enkel ten goede.