HomeNieuwsPolitieke correctheid ten koste van onze verlichte Westerse waarden?
20
nov
2017

Politieke correctheid ten koste van onze verlichte Westerse waarden?

Pieter-Jan Gys
Rellen_Brussel

Dat onze samenleving steeds preutser wordt, is niets nieuws onder de zon. Dag in dag uit voelt wel iemand zich gekwetst of geschoffeerd en probeert men hier dan tevergeefs oplossingen voor te zoeken. Hier verder uit afgeleid, maken we ons wel grote zorgen als we zien hoe tegenwoordig onze verlichte Westerse waarden meer en meer op de helling worden geplaatst voor de politieke correctheid.

Laten we de rellen in Brussel er eventjes bijnemen. Als we de beelden bekijken, is het voor iedereen duidelijk wat er zich daar heeft afgespeeld. Oh wee, echter, als je het probleem durft te benoemen. Zeer snel word je in één of ander extreemrechts hokje geplaatst en krijg je nog meer bagger over je heen dan dat schorrie morrie ooit over zich heen zal krijgen voor de gepleegde feiten in Brussel. De Franse rapper Vargasss92 wordt hier mooi uitgespeeld als de oorzaak van het probleem. De wortels liggen echter ergens gans anders. Het komt goed uit dat men Vargasss92 als bron van de problemen kan uitspelen, zo blijft de echte (politiek minder correcte) waarheid buiten schot…

Laat ons inderdaad aandacht hebben voor ieders gevoelens en ieders welzijn, maar mag dit zo ver gaan dat we hiervoor onze verlichte Westerse waarden, zoals vrijheid van meningsuiting, op de helling plaatsen? Mogen we de problemen niet meer benoemen zoals ze zijn? Mogen we niet meer hardop zeggen hoe we ze opgelost krijgen? Net zoals wij af en toe, zullen er altijd wel mensen zijn die zich gekwetst voelen of zich niet kunnen vereenzelvigen met zaken die verteld en gezegd worden. Het wordt tijd dat we hier terug leren mee omgaan, deze leren negeren of een plaats geven en verder leven. Laten we niet vergeten waarom we hier in het Westen zo vrij zijn, en laat ons alstublieft ook die waarden verdedigen.